Choreg (thatë) është një erë armene që është e përfshirë në festat e Pashkëve, si dhe shumicën e ushqimeve të tjera të ngjashme me makarona të ëmbla të popujve të krishterë. Rruga e mallrave prej lëkure, qoftë në formën e bukës së endur apo thjesht muffins, është një shumë e gjatë dhe ndërthurje e popujve, feve, kulturave të ndryshme. Shpesh është i ngopur me simbolikë dhe besime tradicionale. Shurika (شوريك - arabisht), chorek (çörək - Azerbajxhanisht dhe çörek - turqisht), kore (ashek - armenisht), tereka (τσουρέκι - Greqisht) etj janë emra të afërt të produkteve të kuzhinës shumë të ngjashme të kuzhinës nga prova me vezë, gjalpë, qumësht. Në bashkësitë e krishtera, kjo bukë rituale përgatitet më së shpeshti për Pashkë dhe më rrallë për Krishtlindje. Këtu do të paraqesim një variant të kuzhinës armene. Duhet të theksohet se mahleb * i shtohet përfshirjes së Kozunakut armen, ashtu si në atë grek.

* Erëz jashtëzakonisht e njohur nga pema e qershisë Mahalebka e quajtur. Ka një aromë frutore-lulesh me aludime të vaniljes.

Produktet e kërkuara:
Choreg armen (thatë)
Miell - rreth një kilogram
Gjalpë lopë - 250g.
Qumësht i freskët - 250ml.
Vezë - 6br.
Sheqeri - 300y.
Maya (e freskët) - 40-50y. ose përsëri 2. thatë
Mahleb * - 3-4h
Kripë - 1h
Ujë i nxehtë - 50ml.
Përhapni vezë
Susam për spërkatje
Rrush të thatë (opsional)

Metoda e përgatitjes:

Maja shpërndahet me pak sheqer dhe miell në ujë të ngrohtë për rreth 10min. Gjalpi i lopës është shkrirë dhe trazuar me qumështin e ngrohur, dhe vezët, kripa dhe molë vendosen radhazi kur prishen. Përzieni me majanë dhe shtoni miellin derisa të përftohet brumi i butë. Përziejini tërësisht në një dërrasë thurje rreth 10min dhe shtoni rrush të thatë deri në fund nëse dëshironi. Pastaj mbulojeni me petë dhe leckë dhe lini të ngrohtë për rreth 2 orë ose derisa vëllimi të dyfishohet. Përziej përsëri disa herë për të hequr dioksidin e karbonit dhe nxehet përsëri për rreth një orë. Ndahet në topa të barabartë 3-4, dhe secila prej tyre në tre pjesë të barabarta. Nga secila nga tre pjesët një weevil është endur dhe lihet të ziejë për herë të fundit - rreth 30-40 min. min. Temperatura ulet më pas në 180 ° C. Pas gati një minutë tjetër 10 kanë mbaruar.