Lumenjtë e ROD

Ivan Vazov, 11 Gusht 1877

Le të kemi më shumë turp në ballin tonë,
bojën e plagës, shenjat e peshës;
le të jetë e ashpër kujtimi i ditëve të turpit
për të varur një re mace në horizontet tona;
le ta mohojmë historinë, përgjithmonë,

le të jetë emri ynë tragjik; me ler
Belasitsa e vjetër dhe e re Batak
në të kaluarën, e jona ka qenë duke ndezur errësirën e saj;
le të na bëjnë të fyer me tallje
thyej prangat dhe vrimat e turpit
poshtë qafës tonë nga zgjedha e vjetër;
le të jetë kjo liri dhurata jonë!
Le të shkojmë Por ne e dimë se ajo që është e fundit
diçka e re është e ndezur, ka diçka të lavdishme,
që me krenari na prek gjinjtë
dhe tek ne ndjehen fruta të forta, të shkëlqyera;
sepse atje është një mal atje,
se blu i qiellit fiksohet me shpatulla,
ngrihet një kulm i egër, sensual,
të mbuluara me kocka të bardha dhe myshk të përgjakur
feat-i i pavdekshëm i një monumenti të madh;
sepse ka një kujtim në Ballkan,
ka një emër që ti jeton përgjithmonë
dhe në tregimin tonë legjenda është një legjendë gri,
një emër i ri, antik i shkëlqyeshëm,
si sharra janë të lavdishme, të pafundme,
se turpi është përgjigjur dhe larë,
dhe shpifja i prish dhëmbin.

Oh, Shipka!

Tre ditë skuadra të reja
pasi kalohen paragrafët. Lugina pyjore
ata përsëritin me kënaqësi betejën.
Ngrohu! Herën e dymbëdhjetë
një luzmë e dendur zvarriten përgjatë mjerimit të egër
kufomat e tavanit të saj dhe gjaku që e përmbyt atë.
Stuhitë pas stuhive! Tufa mbas swarmit!
Suleiman i çmendur tregon përsëri krye
dhe ai thotë: "Vrapo! Ka parajse!"
Dhe një turmë largohen me britma zemërimi,
dhe "Allah!" rrufe ajri.
E lartë i përgjigjet me një britmë tjetër: hurray!
Dhe me plumba të rinj shiu, gurë dhe pemë;
skuadrat tona të veshura me gjak,
pushkatuar dhe zmbrapsur, asnjë sinjal, asnjë urdhër,
të gjithë kërkojnë vetëm të jenë përpara
dhe gjoksi i një heroi në vdekje për të ekspozuar,
dhe vendosi një armik më të vdekur.
Pistoleta shpërtheu. Turqit zhurmuan,
tumat bien dhe bien dhe vdekja; -
Ata vijnë si tigër, vrapojnë si dele
dhe ata shpërthejnë përsëri; Bullgarët, Orlovtsi
si luanët që vrapojnë në një kërcim të tmerrshëm,
ata nuk e mbajnë mend nxehtësinë, etjen, mundin.
Stuhia është e dëshpëruar, rezistenca është e tërbuar.
Ata kanë luftuar për tre ditë, por asnjë ndihmë,
nga askund syri sheh shpresë
dhe shqiponjat nuk gëlojnë mbi to.
Asgjë. Ata do të bien, por sinqerisht, pa frikë -
si një pëshpëritje spartane nën Kserks.
Talas vijnë; të gjithë janë në vëzhgim!
Shtytja e fundit ka ardhur.
Pastaj Stoletov, gjenerali ynë,
xheloz duke bërtitur: "Milicitë e reja,
martohu me Bullgarinë me kurora dafine!
të fuqisë sate mbreti ka besuar
kalimi, lufta dhe madje edhe unë! ”
Me këto fjalë, trupat janë krenare
pritni një luzmë heroike duhman
i zemëruar dhe i zhurmshëm! Oh, orë heroike!
Valët i gjejnë shkëmbinjtë,
fishekët mungojnë, por testamentet zgjasin,
prishet faqja - gjinjtë mbesin
dhe gëzim i ëmbël në këmbë për të vdekur
para gjithë universit, në atë gojë të lavdishme,
me një vdekje një hero dhe një fitore.
"Bullgaria po na shikon tani,
kjo majë është e lartë: do të na shohë,
po të vraponin: të neto më mirë! "
Nuk ka më armë! Ka një hekatomb!
Treedo pemë është një shpatë, çdo gur është një bombë,
çdo gjë - një goditje, çdo shpirt - një flakë.
Atje u zhdukën gurë dhe pemë.
"Grab trupat!" dikush bërtiti
kufomat e të vdekurve përplasnin flokët e tyre
ekzekutues demonët e zinj mbi një zi të zi,
ketrat, ata grumbullohen përsëri si të gjallë!
Dhe turqit u drodhën, një herë tjetër nuk e panë
për të luftuar të gjallë dhe për të vdekur,
dhe ata fryjnë ajrin me një klithmë demonike.
Lufta kthehet në vdekje dhe bajonetë,
heronjtë tanë si gurë të fortë
ata takohen hekuri me gjoksin e tyre të hekurt
dhe ata përkulen me këngë në prerjet e egra,
kur e shohin fort që ata vdesin tashmë ...
Por valët më të reja se një luzmë egërsish
gëlltis, zhyt një rreze heronjsh ...
Një moment tjetër - kodra e lakmuar do të bjerë.
Papritur Radetsky arriti me një bubullimë.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Edhe sot Ballkani, ndërsa fryn stuhia,
kujton atë ditë të stuhishme, duke bërë zhurmë dhe përcjellje
fama e tij është po aq e mrekullueshme sa një ekran
nga tërheqësi në tërheqës dhe nga shekulli në shekull!