Брунфелзия ( Brunfelsia – от името на немския ботаник Otto Brunfels) е вечнозелен представител на екзотичните и много красиво цъфтящи стайни цветя, които в естествената си среда са храстовидни растения и малки дръвчета достигащи до 2-3 метра височина. Те са род от Семейство Картофови (Solanaceae) с около 50 представители, като някои от тях, напр. Brunfelsia americana, Brunfelsia pauciflora, Brunfelsia australis са култивирани и предлагани за домашно отглеждане. Интересното е, че освен визуално сходство, брунфелзиите имат и много тясна родова връзка с петуниите (Petunieae).

От друга страна, както повечето представители на семейството (напр. Беладона (Atropa belladonna)), тези цветя са токсични. Всички техни части, при дъвчене или поглъщане, могат да предизвикат редица проблеми на домашни любимци и хора. Тъй като всичко е в дозата, именно това качество превръща брунфелзията и в лечител с различни медицински приложения.

Брунфелзията, както всяко тропическо растение, обича влагата, светлината и топлината. Последната следва да е постоянна и умерена, като лятото е препоръчително да е в диапазона 18-22 градуса, а зимата 14-18. Температури под 10 градуса са гибелни за цветето. Трябва да се избягват течения и резки температурни промени.

Светлината следва да е много, за предпочитане разсеяна, а не директна, което би довело до изсушаване и прегаряне на листата. Влажността трябва да се поддържа колкото е възможно по-висока, а поливането е с мека и топла вода, която не трябва да се задържа.

Цветовете на Брунфелзията са ароматни и наситено виолетови, но в рамките на два-три дни избледняват до бели, след което увяхват. Цъфтежът на растението е обилен, но поради краткия живот на цветовете те са с различна окраска. Препоръчително е обрязване на всички издънки наполовина след периода на цъфтеж. Това стимулира израстването на млади стъбла.

Разсаждането е лесно – с резници, с минимум три възела, които обаче се вкореняват сравнително бавно. Семенното разсаждане също е възможен подход. При разсаждане температурата и влажността трябва да са високи, затова най-лесно се прави под стъкло, но ще е необходимо търпение.