Кросандра са вид целогодишно цъфтящи и много красиви полухрасти, които се отглеждат и като декоративни стайни цветя. Принадлежат към семейство Акантови / Страшникови ( Acanthaceae ) и са разпространени в Азия, Африка, Мадагаскар. Видът Crossandra infundibuliformis (Цвете фойерверк), растящо в Южните части на Индия, Шри Ланка (на тамилски கனகாம்பரம்) е най-популярният представител отглеждан в домашна среда. Макар и изключително капризно, при добри грижи, това растение може да цъфти непрекъснато в продължение на години. Цветовете му нямат аромат, но заради своята свежест, яркост и красота са масово използвани в родината му за направата на гирлянди, често в комбинация с жасмин, както и за закичване. Височината му в естествена среда е метър и повече, докато като стайно цвете то рядко достига 50см.

За отглеждане на Кросандра в дома трябва да създадат условия, близки до естествените. Тя живее в леки тропически гори, затова се нуждае от дълъг ден и дифузна светлина. Директната слънчева светлина може да изгори листата и венчелистчетата.
Оптималната температура на въздуха дори през лятото не трябва да надвишава 25°C. Въпреки това, зимното охлаждане под + 18°C ще доведе до по-бавен растеж, 10°C е абсолютния минимум за живота му. Също така в студено помещение, кросандрата може да загуби част от листата си. През лятото е полезно да поставите цветето в градината или на балкона, но е важно да изберете място защитено от течения.
Всеки вид идващ от тропиците се нуждае от висока влажност. Овлажняване чрез пулверизиране, съд с вода, близост до аквариум, механичен овлажнител и т.н. е задължително. Колкото по-гореща е стаята, толкова по-често трябва да се пулверзира, в противен случай листата ще изсъхнат. В този случай на овлажняване водните капки не трябва да попадат върху цъфтящите цветове. Кросандрата е изключително податлива на гъбични заболявания, затова трябва много да се внимава за загниване на корените или плесен по листата.

Това стайно цвете трябва да се полива обилно с мека и топла вода, но отцеждането следва да е пълно, а ново поливане е желателно, когато поне 3-4см от почвения слой са изсъхнали. През зимните месеци се полива рядко. Макар и да е целогодишно цъфтящо, когато се отглежда в саксия у дома, е желателно през студените месеци кросандрата да се оставя да почива, за да се стимулира образуване на цветове от Май до Септември. Почивката се изразява в разреждане на поливането и намаляване на часовете на светлина от края на есента, което ще забави растежа, но и ще помогне на цветето да се възстанови за нов активен период от следващата пролет. През него то може да се наторява умерено и ежеседмично с комплексни минерални торове за цъфтящи домашни растения. Желателно е обрязване на леторастите (стъблата) поне на една трета щом цъфтежът приключи. Това е добре за увеличаване на храстите, защото растението се издължава постепенно и след 3 до 5 години стъблата се оголват.

За да може растението да се развива нормално у дома, то се нуждае от пресаждане на всеки 2-3 години в по-голяма саксия. На дъното задъкжително се прави дренаж (тухлени парченца, камъчета, глинени парчета, експандирана глина). Желателно е и частично да се премахне старата почва от корените.

Почвата за кросандрата трябва да е рохка и да има слаба киселинна реакция. За да се избегне развитието на кореново гниене, можете да добавите и парчета въглен.