Гарденията (Gardenia) е цъфтящо тропическо растение от семейството на кафето (Rubiaceae – бълг. Брошови), което заема достолепно място при възможният избор на екзотични стайни цветя. Този вечнозелен храст или малко дърво наброява 140 различни вида, които в естествена среда достигат височина от няколко метра, но в домашни условия е най-популярна Жасминовата или Жасминовидната гардения (Gardenia jasminoides), която в саксия израства максимум около 40-50 сантиметра.
Произхождаща от тропическите и субтропически региони на Африка, Азия, Мадагаскар и Пасифика, гарденията е високо ценена заради красивите си и силно ароматни цветове. В Китай, където гарденията се използва широко от индустрията, през кухнята до медицината, тя се нарича Ши Тзъ (栀子). Именно там преди повече от хиляда години е била култивирана жасминовидната гардения, която впоследствие (едва през 18 век) се пренася в Европа и Америка.

Отглеждането на гардения е относително трудна задача, защото растението е капризно и не винаги може да се намери подходящата среда за него. Почитател на светлината, гарденията расте чудесно на добре осветено, но не с директно греене място, но също и на отчасти сенчесто. Изключително важен компонент при отглеждането е добре дренираната, киселинна почва с pH между 5.0 и 6.5. Ако почвата няма нужната киселинност, корените няма да могат да абсорбират необходимите компоненти, особено железните съединения. Когато това се случи, цветето развива хлороза, като основен симптом е пожълтяването на листата. Затова е препоръчително да не се полива с твърда вода, а ако това е неизбежно, да се добавят малко оцет или лимонов сок за понижаване на pH. Възможно е и директно добавянена желязо, но това трябва да е много прецизно, защото може да убие гарденията, както и всички други изкуствени подобрители.

Почитател на нощни температури от около 15-17 градуса и дневни от 18-21 градуса, растението, както всички цветя от тропиците, се нуждае от по висока влажност. Осигуретя я с овлажнител, пулверизиране или подложна чнинийка с камъчета и вода.

Въпреки чувствителността на вида, внимателно наторяване веднъж месечно с разреден тор за обичащи киселинност растения ще помогне по време на вегетационния период от Март до Октомври. В никакъв случай не торете в останалото време.

Избледнелите цветя трябва да се премахват, чрез отрязване непосредствено на възела под тях, за да се осигури постоянен цъфтеж.

Трябва периодично да се проверява за бели мухи и акари, и да се вземат мерки ако случайно се забележи присъствието им.