Палма Нолина (Beaucarnea recurvata) е един от интересните и красиви представители стайни цветя, които намират широко разпространение по света. Наричана още „слонска стъпка“, „слонски крак“, „конска опашка“, „бутилкова палма“ и т.н. заради формата на стъблото и тревистите листа, нолината всъщност не е истинска палма, а вечнозелено многогодишно сукулентно растение, представител на семейство Аспарагусови или Зайчесянкови (Asparagaceae), което няма близка връзка с Палмови ((Arecaceae). Идващ от земите на Източно Мексико, където има регистриран над 350-годишен екземпляр, този представител на флората с характерна визия става много популярен като декоративен вид в Европа. В естествените хабитати нолината достига до 5 метра височина, като от специфично разширения в основата си ствол (каудекс) започва стъбло завършващо със сноповидни, прилични на коса листа. Именно тази особеност е причината за името „конска опашка“. Според специалистите, съществуват 10 различни вида Beaucarnea recurvata, а щом растението достигне десет години, започва да образува малки бели съцветия.
Отглеждана в домашни условия, нолината не може да достигне естествените си размери – ако на открито листата ѝ достигат до 2 метра, то вкъщи те са в пъти по-малки. За да запази естествената си форма, листата не трябва да се подрязват, а при пресаждане трябва да се внимава да не се наранят корените и да запазят целостта си. Предвид произхода, почвата за растението трябва да е по-песъчлива, изключително добре дренирана, защото задържането на вода води до необратими гнилостни процеси. Макар и да могат да издържат година без течност, поливането с пречистена вода е желателно да бъде при изсъхване на горните няколо сантиметра почвен слой през топлите месеци и много рядко през студените – около веднъж месечно и то едва, когато цялата почва е напълно суха. Относително устойчива е към температурни колебания- п идеалната температура за Beaucarnea recurvata е между 10 и 24 градуса за периода на активен растеж и между 4 и 18 за времето на почивка (студените месеци). Нолината обича ярка и директна слънчева светлина, но ако ще се мести от закрито на открито, следва да има период на постепенна климатизация.

Принципно не е необходимо торене, но в много малки количества и то само през топлите месеци, то може да повлияе благотворно. Не трябва обаче да се забравя, че нолината расте много бавно и е нужно повече търпение. Пресаждане може да се наложи в редки случаи, а по често само да се подменя повърхностния почвен слой. Тъй като тежеста на ствола и листата може да причини накланяне, в домашни условия е добре да се използват тежки саксии. Размножаването е чрез семена, но процесът е твърде дълъг и сложен, затова закупуването на отгледано растение е препоръчително.