Стикери за стена Стикери за стена

Всеки ценител и любител на напитки би се радвал да притежава стилна и мултифункционална бар-маса, в която да има място за съхранение на бутилки и посуда, а и да предоставя достатъчно полезна площ. Тук ще ви представим една идея за собственоръчна изработката на подобна дизйнерска мебел от дървена макара за кабел. Обърнати странично, дървените макари се превръщат в естествени и стабилни плотове, а с малко творческа намеса, те могат да бъдат преработени в различни полезни мебели. Естествената красота на дървото, хармонично се вплита в множество артистични концепции, а при добро изпълнение завършените изделия превъзхождат множество от серийно произвеждани такива.

Начин на изработка:

Стилна бар-маса от дървена макара за кабел

Най-важното е да имате визия за окончателния резултат – това ще ви помогне много в подготовката и планирането. В зависимост от размерите на макарата, ще трябва да съобразите и част от детайлите. Съществуват различни размери, като се приема, че при широчина над 85-95см, след страничното ѝ завъртане, може лесно да се пригоди за бар-маса. Последващ монтаж на крачета или колелца е начин да се компенсира недостиг във височина, но дори и като ниско изпълнение във вариант за холна бар-маса, идеята предоставя широки хоризонти за артистична изява.
Първото и най-важно нещо е почистването и обработването на материала. Освен това, предвидените пространства за съхранение на бутилки и чаши ще наложат някои конструктивни промени, което от своя страна изисква познаването на сглобките. Ето защо е препоръчително, след съставяне на плана, макарата да се разглоби на основните конструктивни елементи, да се почисти, боядиса, лакира и при нужда укрепи допълнително. В случая е оформена открита кутия с делители от въже за поставяне на бутилки в горната половина на цилиндъра, а в долната кухина е направено пространство с вратички за съхранение на коняци, ликьори и др. От долната страна на горния плот са монтирани дървени „вилици“ за подреждане на чаши.
Показаните по-долу модели демонстрират различен подход с двустранно съхранение на бутилки вино, както и друг подобен вариант при разпределянето на кухината в цилиндъра. Във втория случай в горната половина на цилиндъра, под изрязан в плота капак, е укрепен охладителен съд. Така, чрез използването на ледарника, в средата на макарата може да се охлаждат бутилки шампанско или бяло вино.

Стилна бар-маса от дървена макара