Viazi ni moja ya zawadi za upishi kwa ulimwengu wa kisasa uliopokelewa kutoka kwa wenyeji wa kale wa Andes. Katika nchi yao, perennials hizi zinawakilishwa na aina ya aina ya sura, aina, rangi na ladha ambazo zinaweza kushangaza mgeni. Пренесени са от испанците в Европа. Растящи под земята, въпросните природни дарове имат високо съдържание на въглехидрати, а също така съдържат белтъчини, минерали (особено калий) и витамини, включително витамин C. Днес картофите са завладели света, а присъствието им във всяка кухня е задължително. Приготвят се бързо и лесно. Вкусни са както варени, така и печени или пържени. Настоящите идеи обаче са за пълнени картофи. Тук само ще щриховаме част от възможните изпълнения, но границите на вкусовите комбинции може да се поставят само от въображението. С месна, млечна, яйчена, вегетарианска или комбинирана плънка, тези „земни ябълки“ (френски – „pomme de terre“; иврит – תפוח אדמה), са едновременно и просто, и гениално кулинарно предизвикателство.
Необходимите продукти са картофи, сирена, колбас, яйца, магданоз, маслини, масло, зеленчуци и всяка друга вкусна за вас добавка.

Njia ya maandalizi:


Viazi zilizotiwa mafuta

Измивате много добре и запичате или подварявате картофите, като внимавате да не прекалите с термичната обработка. В зависимост от вида, големината и вашата идея, може да определите последващите действия. При по-големи картофи, разрязвате наполовина и издълбавате всяка половинка. Овкусявате и намазвате с разтопено масло или зехтин. Поставяте плънката и запичате на умерена фурна. Издълбаната сърцевина може да използвате като подложно канапе при поднасяне или да замесите с част от продуктите за пълнеж и да запечете или запържите самостоятелно. Ако имате по-малки по размер картофи, но искате в пълнежа да има яйце, то може да разделите белтъка от жълтъка. Белтъка се смесва с издълбаната част и допълнителните продукти, овкусява се и се приготвят картофени кюфтенца, а жълтъкът се запича с основната част.

Viazi zilizotiwa mafuta

Другият подход е да изрежете само „капаче“. Когато издълбаете ще се получи картофено гнездо, в което могат да се подредят различни комбинации. По този начин с едно приготвяне ще можете да сервирате няколко различни във вкусово отношение ястия. Ако предвиждате влагането на меса или зеленчуци, които имат нужда от по продължителна обработка е желателно да ги подготвите предварително. Тази идея е перфектен вариант за оползотворяване на малки остатъчни количества продукти, недостатъчни за самостоятелно ястие.

Viazi zilizotiwa mafuta