Направи си сам табуретка от въже и  гума!

Ако декорацията на вашия дом позволява използването на естествени материали и по специално на въже, то тук ще ви представим една практична и лесна за реализация идея. Изработването на табуретка от конопено въже може да бъде сравнително лесно и да ви реши проблема със старите автомобилни гуми.

  1. Взимате ненужна автомобилна гума и изрязвате кръгло парче фазер с около 4-5 см. по-малък от нейния диаметър. Дебелината на фазера трябва да е съобразена с натоварванията, на които ще бъде подложен.
  2. С помощта на винтове го закрепвате към гумата.
  3. Използвайте конопено въже и го навийте спираловидно върху фазера, като фиксирате с топъл силикон. Друг вариант е да закрепите началото на въжето, т.е. центърът на спиралата, с такер или винтче, а върху фазерната плоскост да нанесете силно лепило преди да навиете въжето.
  4. По същият начин увивате и външната страна.
  5. Ако сте силно чувствителни към миризмата на автомобилна гума и сте решили да използвате бъдещата табуретка само в открити пространства – градината или терасата, то може и да не покривате долната й част. Ако ще я използвате като декорация в интериора, покрийте с фазер и въже и другата страна на гумата.
  6. Когато сте готови с навиването и фиксирането на въжето, можете да нанесете лак на цялата повърхност.
  7. Изчакайте да изсъхне и вашата нова оригинална табуретка е готова!