Стикери за стена Стикери за стена

Тако е класическо мексиканско ястие от тортиля (питка от царевично или пшеничено тесто без мая) и плънка от месо, твърди сирена, зеленчуци, лютиви подправки и други. Тук ще ви представим един изключително атрактивен начин за приготвяне на тако като семейно ястие или така наречения тако пръстен.

В класическото тако се използва телешка или говежда кайма, но тя може да бъде заменена от пилешко, пуешко или друго месо. В конкретния случай е използвана овкусена със сол, кимион и чили говежда кайма, която е предварително запържена с лук и чесън. Чилито е задължително за мексиканската кухня, но ако избягвате лютивото, може да бъде поднесено допълнително като сос.

Тестото се нарязва на триъгълни ивици и се подрежда във формата на звезда, както е показано на снимките. Ивиците внимателно се притискат една към друга, за да се слепят. В получения пръстен се поставя подготвената месна плънка (степента на подготовка трябва да бъде съобразена с типа месо и времето необходимо за термичната му обработка). Посипва се с настъргани твърди сирена. Върховете на триъгълниците в звездата се загръщат, така че да покрият плънката.

Пече се около 20-30 минути на 200-220 градуса. Сервира се със свежи зеленчуци, доматена салца, заквасена сметана, сосове по избор и вкус.