Стикери за стена Стикери за стена

Декорацията на стените в различни стилове може да бъде трудно и скъпо начинание, но винаги съществуват алтернативи. Тук ще ви представим няколко техники, които представляват елегантен начин да добавите оригинална текстура и артистичен дизайн на стенната повърхност с минимални средства и усилия. Тези колоритни, ефектни способи са изключително подходящи за пространства с неравности, пункнатини или други дребни дефекти, които се заличават или скриват чрез нанасянето на повече от един цвят. Методите, точно както и при постигането на Мраморен ефект, изполването на орнаментен валяк или други идеи декорация на стена, могат да бъдат прилагани и от непрофесионалисти, но е добре първо да се тестват на малки пространства, тъй-като множество детайли могат да повлияят на резултата.


Техники за артистични декорации на стени с гъба

Техники с гъба:

Гъбата е един от най-лесните инструменти за начинаещите. Ефектите с боя се постигат лесно, а в зависимост от структурата (по-пореста или по-плътна) може да се получават множество нюанси. Нанася се основата докато се постигне желаната плътност на цвета. а след изсъхването ѝ, с помощта на гъбата се тампонират различни нюанси на същия цвят или се използват контрастиращи цветове за по-смел резултат. От време на време гъбата трябва да се изплаква и подсушава, за да се отстрани излишната боя.
Използвайки порест (или внимателно накъсан от вас) валяк, могат да се насложат повече от два цвята, което ще задълбочи ефекта. Изчаква се изсъхването на всеки слой преди полагането на следващия.

Техники за артистични декорации на стени

Техники с парцали:

При тази техника се използват намачкани парчета текстилна или друга материя. В зависимост от структурата (понякога се работи с PVC или хартиени парчета) се получават различни ефекти. Важното е парчето да се изплаква и отцежда периодично или да има подготвени чисти, за подмяна. Боята може да се нанася чрез притискане с намачкан или валцоване с усукан плат.

Техники за артистични декорации на стени с четка

Техники с четка:

При този метод има два основни варианта. При първия, четката се прокарва/плъзга хоризонтално, вертикално или с пресичане. Както и при другите техники, може да се работи в гама или контрастно. При втория се използва широка, гъста, мека или средно твърда четка, с която много внимателно, само с връхчетата на влакната, се докосва стената. По този начин се създава много фина текстура, напомняща кадифе. И в двата случая трябва да се почиства добре контактната повърхност на четката.