Хала(х) (иврит – חלה) е изключително разпространен козуначен хляб, който има много имена и е приготвян с най-разнообразни съставки в различните общности. В основата си той е обвързан с вярата и с бягството на евреите от Египет. Асоциира се с „манна“ и често се приготвя като „двоен хляб“ ( иврит – לחם משנה ), с по шест плитки в питка символизиращи всяко племе на Израел. Класическия Хала е неутрален ( идиш- פאַרעוו ) и не съдържа животински продукти, но съвременните трактовки на рецептата допускат употребата на няколко яйца. В някои случаи се добавят и стафиди, и други продукти.

Необходими продукти за две питки:


Традиционен еврейски сладък хляб Хала

2,5 ч.ч. топла вода
1 с.л. суха мая
1/2 ч.ч. мед
4 с.л. растителна мазнина
3 яйца
1 с.л. сол
8 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне:

В дълбока купа разтворете маята в топлата вода. Добавете меда, растителната мазнина, 2 яйца и солта. Изсипвайте по една чаша брашно, докато енергично разбърквате до момента, в който трябва да се меси на ръка. Месете продължително, добавяйки брашно при нужда, до получаването на еластично тесто, което не лепне. Покрийте добре и оставете на топло за час и половина или до удвояване на обема.
Сложете върху набрашнен плот, разделете на две и месете всяка половина по около 5-6 мин., добавяйки по малко брашно, за да не лепне. Всяка една от двете части разделете на равни парчета, от които разточете ивици за сплитане. Плетениците може да са като самуни или пити. Сложете ги в намзнения съд за печене. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около час. Намажете добре с разбито яйце, а при желание поръсете със сусам или маково семе и поставете в предварително загрята на 190°C фурна. Печете около 40 мин. или до пълна готовност. Охладете поне за час преди да разрежете.