Шоколадовото блокче Нанеймо или Нанаймо (англ. Nanaimo bar – от едноименния град в Британска Колумбия) е може би най-разпространения и обичан канадски десерт. Сладкишът е лесен за приготвяне, не се пече и е изключително популярен в Северна Америка, но вкусът и славата му го правят известен по цял свят. Познат е и под други имена (англ. Dream Bar, Mabel bar, W.I. bar и т.н.), но главните съставки са същите, а именно: основа от натрошени пълнозърнести бисквити или вафли и ядки, върху която има лек маслен ванилов или маслено-яйчен крем, а най-отгоре е залят с разтопен шоколад. Съществуват множество вариации за всеки един от пластовете, но това както и с повечето рецепти са нюанси при различни изпълнения, които обогатяват представянето на основната идея.

Необходими продукти (за форма 20Х20 см):


Уникалния канадски десерт "Нанеймо" - Nanaimo bar

За блата:
1/2 ч.ч. краве масло
1/4 ч.ч. захар
5-6 с.л. какао
1 разбито яйце
1.5 ч.ч. натрошени пълнозърнести бисквити
1/2 ч.ч. натрошени ядки (орехи, бадеми, др.)
1 ч.ч. кокосови стърготини
За крема:
1/2 ч.ч. краве масло
3 с.л. сметана
2-3 с.л. яйчен меланж или ванилов крем на прах
2 ч.ч. пудра захар
За шоколадовата заливка:
150 гр. тъмен шоколад
2 с.л. краве масло

Начин на приготвяне:

Продуктите трява да са със стайна температура.

За блата: Разтопете маслото със захарта и какаото на водна баня и, при постоянно бъркане, постепенно добавете разбитото яйце. Бъркайте до сгъстяване, след което махнете от котлона. Смесете със ситно натрошените пълнозърнести бисквити, ядки и кокос. Застелете дъното на формата с кухненско фолио или хартия за печене и изсипете, и подравнете блата с притискане. Поставете в хладилника, докато приготвяте втория пласт.

За крема: Смесете размекнатото масло със сметаната и пудрата захар. Добавете яйчения меланж или ваниловия крем. Важното е прахообразната съставка да не се нуждае от термична обработка, а в зависимост от общата консистенция може да се наложи добавянето на малко прясно мляко. Разбийте с миксер много добре – до получаването на пухкав крем. Залейте блата и отново поставете в хладилника.

За шоколадовия пласт: Разтопете шаколада с маслото на водна баня и смесете добре. Охладете, а когато сместа изстине, но е все още течна, залейте десерта. Поставете отново в хладилника за поне 1 час. Разрежете със загрят нож преди сервиране. Тези божествени блокчета могат да се съхраняват в затворен контейнер. Преди поднасяне е препоръчително да постоят известно време на стайна температура, за да омекнат пластовете.