В следващите редове ще представим един уникален куполен дом, изграден с много внимание към детайлите, иновативен и атрактивен, но същевременно удобен и практичен. При избор на къща, един от фундаменталните фактори, върху които правим сравнителен анализ, е наличния бюджет. Почти винаги искаме да притежаваме дом, който да е стилен, а в същото време да е евтин, природосъобразен, функционален и да е енергоефективен. Монолитните и сглобяемите къщи се конкурират със своите предимства и недостатъци. Тук е реализирана концепция, която до висока степен успява да съчетае положителните и да отстрани отрицателните страни на двата основни типа строителство. Една от най-атакуваните страни на сглобяемите къщи е здравината на конструкцията, въпреки че е по-евтина, изгражда се бързо и лесно, и дава възможности за по-нестандартни дизайнерски решения, както и това да бъде изградена на трудно достъпни, в близост до природата, места. Уникалната геометрия на куполните форми е подсигурена от конструкция считана за една от най-здравите и устойчиви във вселената. Тя е по-устойчива на неблагоприятните природни фактори (вятър, сняг, земетресения). Дава възможност за поставяне на фотоволтаични панели без допълнително подсилване. Въпреки че е евтина и здрава, позволява висока функционалност на относително малка застроена площ, лесна поддръжка, ниска енергоемкост и невероятно усещане за спокойствие и комфорт. Обема на кълбото е с една трета по малък от този на паралелепипеда. Заедно с липсата на необходимост от покрив, това е математическата причина къщата да е по евтина и енергоефективна. Вентилацията и движението на въздушните потоци в купола е различно. Кълбовидната форма предизвиква завихряне на топлият въздух, който се връща обратно към пода където затопля по студения. Установено е, че куполните форми указват благоприятно влияние на всички живи същества. Използват се в архитектурата на храмовете при почти всички световни религии, в които е нужно чувство на спокойствие, единение, сигурност и усет за свещена среда. Силната прилика с майчината утроба дава допълнителни архитипни усещания за топлина, уют, хармония и неприкосновеност.

Ако настоящата идея представлява интерес за вас, не се колебайте да пишете с предложения или въпроси на: office@art-senses.com

Ето как един български предприемач успява за кратко време и с малко средства и усилия да създаде една феноменална куполна къща. С патентованите свързващи конструктивни елементи и прецизната подготовка, сглобяването на скелета на този иновативен дом е практически въпрос на часове. Съставена от множество триъгълници, тази полусфера позволява изборът на светли отвори да бъде там, където е най-подходящо, а разпределението да бъде ситуирано според оптималния избор на посока. За разлика от ъгловите форми, тук всичко може да бъде навсякъде, а цената за всичко това напълно завършено, с изключение на електроуредите или както често се казва – „до ключ“, варира от едва 25хил. лева до 40хил. лева и зависи основно от избора на довършителните материали.

Вътрешното оформление на тази великолепна дървена къща провокира със своята изчистена визия и топло излъчване. Естествената мекота на дървените облицовки, хармонира по безусловен начин с каменните мотиви на подовите настилки, а изолацията и под двете запазва температурата в купола постоянна, докато множеството оптимално разположени светли отвори гарантира наличието на изобилие от светлина през деня и невероятна гледка към звездите през нощта. Всички мечтаят за поглед към безкрайната красота на нощното небе, но докато в стандартните домове това е почти невъзможно или свързано с огромни разходи, то в архитектурата на тази иновативна къща, тази цел е постигната с лекота.


Всички пространства се използват в максимална степен и осигуряват изумителна ергономия на обемите, позволяваща създаването на безкомпромисна функционалност, изграждаща среда за качествен и пълноценен живот в хармония с природата. Не липсва нито едно от удобствата на съвременните кухни, но детайлите са така композирани, че удивляват със своята изчистена простота и ефективно разположение.

Спалнята е доста по-голяма от значителна част от подобните помещения в съвременните жилища от класически тип, но позволява и този взор към безкрая, който е немислим за тях. Санитарното помещение е напълно достатъчно като големина, а материалите използвани за завършването му, отново ни доближават до тази естествена връзка с природата.

Оставеният свободен обем над дневната зона, оформя пространство с много височина и свобода, непозната за кубичните форми и затварящи тавани. Естествената циркулация и покривният отдушник не позволяват застояването на въздуха или евентуално задимяване, а благоприятстват за формирането на свежа и вентилирана среда.

Разработена в два базови варианта, с различен диаметър, тази къща може да бъде изградена за много кратко време, на ниска цена, но без компромис за качество или удобства. По-малкият модел, който е аналогичен с представения в снимките вариант, е с диаметър от около 6 метра и предоставя комфорта на дневен тракт с кухненска част, баня с тоалетна и полезни гардеробни ниши на първо ниво, както и една спалня в половината от подпокривния обем, до която се стига по удобно вътрешно стълбище. В по-големия вариант, диаметърът е близо 9 метра и това позволява обособяването на две или три спални помещения, без да се губи удобството, обема или функционалността, а разходите за изграждане се увеличават минимално.

Примерно вътрешно разпределение на малка куполна къща:

Ниво 1 – Дневен тракт с кухня – 22.50м2; Баня с тоалетна – 3.12м2; Стълбище

Ниво 2 – Спалня – 16.70м2; Стълбище

Примерно вътрешно разпределение на голяма куполна къща:

Ниво 1 – Дневен тракт с кухня – 39.55м2; WC – 2.30м2; Спалня – 8.50м2; стълбище

Ниво 2 – Една или две спални – 21.80м2; Баня с тоалетна – 5.70м2; Стълбище

Куполите могат да се свързват помежду си и по този начин полезната жилищна площ да се увеличава до безкрайност. Въпреки, че все още се търси инвеститор за серийното ѝ производство, тази прекрасна куполна дървена къща може да бъде изградена навсякъде, независимо дали с разрешение за поставяне или с разрешение за строеж, а може да бъде осигурено и банково финансиране за построяването ѝ. Цената ѝ е от 25хил. лв. за напълно завършена с включен проект и базови материали до не повече от 40хил. лева ако изборът на довършителните работи включва използването на детайли от висок ценови клас.

Независимо дали като инвеститор за серийно производство или клиент за единична постройка, не се колебайте да пишете с предложения или въпроси на: office@art-senses.com