Плетените кошнички от тесто са атрактивен и красив начин за поднасяне на ястия и великденски яйца. Великолепна декорация за празничната трапеза, в която можете да сервирате салати, предястие, различни гозби.
Сплитането на кошнички е сравнително труден процес, но е много подходящ за Великден и аранжиране на украсените яйца. Съществуват множество начини за изработка, но в основата си всички те разчитат на формата на друг съд.

Необходими продукти:
– Тесто по избор – по принцип содените са по подходящи, тъй като не се надуват много при печене, но това важи и за част от маслените теста с мая, както и някои за пици.
– Огнеупорен съд, който ще придаде формата на кошничката.
– Мазнина – подходяща е всяка растителна или животинска.
– Яйце разбито с две с.л. вода – за намазване.
– Алуминиево фолио или хартия за печене при положение, че плетката от тесто не може да е директно върху съда.
– Клечки за зъби за фиксиране на някои видове оплетка и дръжката, ако сте предвидили такава.


Великденски кошнички от тесто

Начин на изработка:

Разточете правоъгълник с желаната дебелина и изрежете съответните ленти. Обърнете огнеупорния съд с дъното нагоре, покрийте с фолио или хартия при нужда и омазнете внимателно цялата повърхност. Сплетете ивиците тесто върху намазнената основа чрез избран метод, като внимателно изрязвате ненужните краища, които може да разточите наново. Закрепете чрез натиск, а ако това не е достатъчно, фиксирайте с клечки за зъби. Може да вложите и доза творчество, изрязвайки тестени фигури (например с форма на листа).  Когато целият съд е покрит, притиснете горната част, т.е. бъдещото дъно, за да е равно, намажете с разбито с вода яйце и поставете в предварително загрята на 180°C  до 220°C (в зависимост от тестото) фурна. Печете до златисто-кафяво. Ако искате, успоредно с това оформете и сложете да се пече и дръжка за кошничката. Тя се закрепва с помощта на клечки за зъби, когато кошничката изстине. Това е значително по-трудно при соденото тесто. Отделете от основата, оставете да изстине и сте готови с празничната изненада. Ако не сте предвидили да сервирате в рамките на следващите 24 часа, то след пълното изстиване, трябва да поставите кошничката в плик.

Великденски кошнички от тесто

 

 

Великденски кошнички от тесто