Стикери за стена Стикери за стена

Това е една идея, която може да намери приложение както в градински условия, така и в градската джунгла. Тези ягоди с капково напояване могат да растат в двора на къщата или на слънчевата ви тераса. Трябва ви само малко желание и доза старание.

Нещата, от които имате нужда са:

Електрическа бормашина с приставка за широки отвори (5-7см) и 2-3мм свредло.
Широка PVC тръба (около 120-150мм диаметър). Дължината й ще определя височината на вашата градина.
Затапващ накрайник за широка тръба.
Тънка PVC тръба (около 15 мм диаметър) за поливният модул. Тя трябва да бъде с около 8-10см по-дълга от другата.
Парче от геотекстил (зебло също би ви свършило работа) с подходяща дължина за опаковане на поливната тръба.
Коркова тапа, нож, тиксо, канап, плодородна почва, чакъл.
Ягодови растения и по желание, няколко придружаващи други растения (латинки или невен).

Начин на изработка:
Вертикална ягодова градина

Определете височината и отрежете широката и тънката тръба, като не забравяте за разликата в дължините. Пробийте малките отвори за напоителната част. Направете дупки само в горните 2/3, тъй като водата сама ще се стича надолу. Може да пробиете една малка дупчица в най-долния край, за да не остане почвата там без кислород.
Когато сте готови, увийте с избраната текстилна материя – това ще предпази запушването на отворите от корените на растенията. С ножа оформете корка и затапете долния край. Увийте с тиксо, за да не излезе на по-късен етап.
С помощта на приставката за дрелката изрежете шахматно разположени отвори. Започнете от предвидения за най-долен край, като първатият отвор е на 20-ина сантиметра от дъното , а всеки следващ в съответния ред е на около 20 см от предходния. В зависимост от предвиденото място за поставяне преценявате дали да пробиете всички страни. Ако предвиждате да закрепите вашата ягодова градинка до плътна стена, то пробийте само тази част от широката PVC тръба, която ще има достъп до светлина.
Затворете долният й край, изправете, поставете вътре тънката тръба за напояване и напълнете дъното с 10-на сантиметра чакъл за дренаж. Поставете почва и започнете засяването. Препоръчително е долния ред да е с различни от ягодите и непримамливи за вредители растения. Ако предвиждате пълзящи сортове ягоди е добре да оставите и няколко празни отвора, където може да захванете пълзящите корени. Можете да поставите вашата вертикална градина на избраното място, но не забравяйте да държите дънната част. Няма по-неприятно нещо от разпиляния труд. Закрепете стабилно.
Ще трябва да поливате всеки ден в по-топло време. Използвайте фуния, с която да пълните малката тръба и се насладете на резултатите от работата си.