Това е една оригинална и артистична идея за оформяне на празничен хляб с плънка. Пълнежът може да е от сладки или солени съставки. В конкретния случай са сушени плодове, орехи, захар и масло, но със същия успех биха могли да се използват бекон с кашкавал и гъби или сушени домати с пилешко филе и босилек, или почти всяка вкусна комбинация от налични продукти.
Тестото е с мая и може да работите с готово или всяко ваше любимо, но за конкретната рецепта ще ви предложим едно интересно замесване. Това е рецептурното съотношение:

Продукти Количество
Пшенично брашно, чаени чаши (250 мл) 1 2 3 4
Захар на кристали, с.л 1—2 2—4 3—6 4—8
Масло, с.л. 1—2 2—4 3—6 4—8
Яйца, бр. 1/2—2 1—4 1—6 2—8
Мая за хляб, гр. 5 10 15 20
Сол, ч.л. 1/8 1/4 1/3 1/2
Вода или мляко, ч.ч. 1/8 1/4 1/3 1/2
Получени печени изделия, гр. 300 600 900 1200


Начин на приготвяне:

При този метод първо се забърква полутечна каша. За нея се използва целият обем от топла течност и мая и половината от предвиденото в рецептурата брашно. Тази тестена каша трябва да ферментира при 28-30° С в продължение на 3-3.5 часа до достигане на максимален обем. По време на ферментацията на повърхността се появяват и пукат мехурчета с въглероден диоксид. След като тази тестена смес започне да се свива, можете да започнете същинското месене. Добавят се всички останали съставки (на стайна температура), постепенно се изсипва и останалото брашно и се меси 5-8 минути, до хомогенизиране. Най-накрая се добавя рамекнатото масло, поставя се в закрит съд и се оставя на топло, за да бухне окончателно. Когато достигне до максимален обем, се изсипва върху набрашнения за работа плот.
Продължителността на ферментацията и в двата етапа на приготвяне може да се контролира чрез промяна на температурните условия – като се поставя на топло или хладно място .
Разточвате и с помощта на кръгла форма изрязвате кръгове. Поставяте плънка в центъра им и оформяте топки – за един грозд са ви необходими 16. Оформяте равнобедрен триъгълник с десетте топки, а останалите подреждате отгоре по показания начин. От друго тесто изработвате декоративните елементи – листа с жилки, дръжка (чрез сплитане на ивици). Оставяте настрана за 10-15 мин., след което намазвате с масло и разбито яйце и печете в загрята на 180 градуса фурна до златисто-кафяво.