Фокача ( итал.- „focaccia”) е вид хляб, който се асоциира с Генуа и област Лигурия в Италия, макар и мнозина да смятат, че корените на това тестено изкушение идват от цивилизацията на етруските, цивилизация предшествала римската. Самото название идва от латинското „focus”, означаващо „огнище, място за печене”, а в древен Рим „panis focacius” е бил плосък хляб приготвян в пещта. Широкото разпространение на това кулинарно вълшебство, чиято структура е идентична с много видове тесто за пица, създава и огромен брой вариации при приготвянето. От традиционната рецепта от Генуа за тесто със зехтин и сол („focaccia alla Genovese”), през рецептите със сирена („focaccia col formaggio”), до сладките видове („focaccia dolce”), фокачата присъства на италианската трапеза в неизброимо многообразие.
Ние ще се спрем на няколко различни варианта на фокача.

Необходими продукти за тестото:
Пшенично брашно – 430-450гр.
Суха мая – 7гр.
Зехтин или олио
Топла вода – 250мл.
Сол – 1ч.л.


Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлата вода и се изсипва в купа. Към тях се добавя малка част от брашното, солта и две супени лъжици зехтин или олио. Бърка се като постепенно се добавя брашно, а щом е достатъчно гъсто за месене, се прехвърля на набрашнен плот и се меси старателно като се добавя брашно. След поемане на цялото количество брашно се продължава с размесването за още поне 8-10мин. Оформя се топка от тестото и се поставя в омазнена купа. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя да втасва до удвояване на обема. На стайна температура (22-24°С) това отнема около 40мин.
За да приготвите различни видове фокача, е добре да разделите втасалото тесто на отделни топки. Има няколко основни подхода при следващите етапи на работа и ние ще се спрем на два от тях. При първия, втасалото тесто се замесва с предвидените добавки. В този случай, крайното изделие е с по-сбита, хлебна структура. Тук сме използвали комбинация от маслини и куркума, с които е размесено тестото.
При втория подход, тестото се разстила на ръка и се поръсва с избраните продукти, а после се загръща или завива. Няколко удачни комбинации са:
1. Доматена паста, чесън, босилек и риган
2. Сушен лук, мащерка, сух чесън
3. Сушени домати и босилек
4. Доматена паста, маслини, босилек, мащерка, риган


Възможностите, точно както и при пицата, могат да бъдат ограничени само от въображението. След като фокачите са оформени се слагат в омазнена тава. С пръст се правят множество дупки върху тях и всяка фокача внимателно се намазнява със зехтин или олио, който трябва да попадне и в оформените дупки. После се поръсват отново с подправки, маслини и др.
Оставят се отново на топло, за да втасат за около 40мин. и се слагат на ниско ниво в предварително загрята на 180°С фурна. Пекат се около 30мин. Оставят се леко да се охладят и се сервират, след което изчезват, но и това е част от магията им.

0Shares