Стикери за стена Стикери за стена

Замразяване на билки и подправки в зехтин или масло

Усещането за уют в кухнята се създава комплексно от интериорно решение (цветове, форми, материали), светлина и … аромати. Тук ще ви предложим един начин да пренесете ароматите от лятото в зимата.

Съществуват различни начини за замразяване – в кубчета лед, в пластмасови съдове за храни, пластмасови торбички. Ето и още един начин, който сигурно ще ви хареса – замразяване на пресни билки и подправки в зехтин. Звучи интересно, нали?

Основното предимство на замразените билки в маслена среда се крие във факта, че те не губят своята структура и цвят. Повечето зимни ястия се приготвят с мазнина, което означава, че веднага след като извадите замразените в масло билки от фризера основата на вашето ястие е готова. Добавете замразените кубчета в тиган, разбъркайте с останалите продукти и оставете прекрасният аромат на пресни билки и лято да изпълни кухнята!

Този метод на замразяване е най-подходящ за „твърди“ билки като розмарин, градински чай, мащерка, риган. По-деликатните, като мента и босилек, които най-често се добавят към храната в суров вид, е по-добре да бъдат замразени в торбички, без добавяне на вода или масло, но това е въпрос на вкус и предпочитания. Студът и продължителното съхранение променят вкуса им и е най-добре да се използват само когато са пресни.

Ето защо, тук се фокусираме върху замразяването на розмарин, мащерка, градински чай, риган и др. от тъй наречените „твърди” билки. Замразяването минава няколко прости стъпки:

1. Изберете пресни билки от магазина или от вашата градина, ако сте горд собственик на такава.

2. Нарежете ги или ги оставете цели и непокътнати в зависимост от предпочитанията си.

3. Поставете билките във форма за ледени кубчета – да заемат две трети от обема. Ако предпочитате, вместо форма за лед може да използвате и подложка от кутия с шоколадови бонбони.

4. Добавете малко творчество и личен вкус към процеса! Смесете няколко вида билки! Създайте свой билков букет!

5. Допълнете формата със зехтин или разтопено масло.

6. Внимателно покрийте сместа с фолио, за да не поема странични аромати и я оставете във фризера за една нощ.

7. На следващия ден извадете замразените кубчета и ги поставете в специални контейнери или найлонови торбички.

И накрая, не забравяйте да отбележите името на билката, така че в бъдеще да не се объркате.